2 Haziran 2012 Cumartesi

MATEMATİK NEDİR ?

Matematik Nedir? ((Matematik Tanımları))

Hayatımızda matematiğin yerini, matematiğin ne işe yaradığını, nerelerde kullanabileceğimizi düşünmeden önce matematiğin tanımını seçip; tanımlayabildiğimiz matematiğe uygun bir düşünce sistemi oluşturmamız gerekir. Matematiğin tanımını seçmek denilince akıllarda bir ikilem oluşması olasıdır. Matematiğin tek bir tanımı yoktur ne yazık ki. Aslında size tavsiyem kendi tanımınızı oluşturmanızdır. Benim aşağıda vereceğim tanımlar sadece kendi tanımınıza örnek olacaktır.
·      Matematik sayı ve uzay bilimidir.
·     Matematik, tüm olası örüntülerin incelenmesidir. (Sawyer)
·     Sayı ve miktarla ilgili düşüncelerle çalışmak matematiğin özü değildir. Matematik, kullanılabilecek yollardan bağımsız olarak kendi içinde hesaba katılan işlemlerle ilgilidir. (Boole) 
·     İnsanların öğrenmeleri gereken kapalı bir sistemdeki matematik değildir. Önemli olan, bir etkinlik olarak gerçeği matematikleştirme sürecidir  ve eğer olanaklıysa matematiğin bile matematikleştirilmesidir.(Freudenthal)
·     Aritmetik ve geometri, gerçeğin matematikleştirilmiş parçasından doğmuştur. Fakat sonra, en azından Antik Yunan’dan başlayarak, matematiğin kendisi matematikleştirmenin öznesi olmuştur.’ (Freudenthal)
·      Matematik, çevresini bağımsız olarak düzenleyen, organize eden ve denetleyen işlemlerin özellikleri ile ilgilidir. (Peel)
·     Teorik matematik bütünüyle şunun gibi bildirimleri içerir. Eğer bu ve bunun gibi bir önerme doğruysa, o zaman bu ve bunun gibi başka bir önerme de doğrudur. İlk önermenin gerçekten doğru olduğunu tartışmamak ve doğru olacağı varsayılan herhangi bir şeyden bahsetmemek gereklidir. Eğer varsayımımız herhangi birşey hakkındaysa ve bir diğer özel şey hakkında değilse, bu durumda çıkarımlarım matematiği oluşturur.Böylece matematik, ne hakkında konuştuğumuzu hiç bir zaman bilemediğimiz ve konuştuğumuz şeyin doğru olup olmadığını bilemediğimiz bir konu olarak tanımlanabilir.’ (Russell)
·     Matematiğin konusu sayılar, şekiller, kümeler, fonksiyonlar, uzaylar gibi soyut kavramlar ve bunların arasında ki ilişkilerdir. Matematikçi bu varlıkların yapılarını, özelliklerini inceler ve bunlarla ilgili genellemeleri ortaya çıkarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder